29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah

29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah, Penuh Makna dan Sangat Menyentuh Hati

Posted on

TabloidUmmi.com – Sahabat Ummi yang diRahmati Allah SWT, ada  29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah, Penuh Makna dan Sangat Menyentuh Hati. Sengaja sahabat akan saya tunjukkan diantara dari beberapa kata kata islam Wanita Muslimah yang perlu sekali sahabat ketahui dengan seksama akan kata kata wanita muslimah yang berjilbab dan sholehah. Ini adalah perjelasan yang sebenarnya membutuhkan waktu yang tidak bisa dijelaskan dalam satu artikel, namun disini saya akan memilihkan diantara kata kata islami wanita muslimah berjilbab yang sholehah dan InsyaAllah akan bermanfaat untuk sahabat semua.

Baca Juga:

Sebelum saya berikan 29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah ini, perlu sahabat ketahui bahwa menjadi wanita muslimah itu mudah namun hanya butuh keyakinan yang kuat agar kita mampu dengan sesungguhnya Allah itu ada dan untuk kita sehingga menjadikan kita menjadi wanita wanita muslimah yang anggun, cantik, berakhlak mulia dan mampu menjadi kehormatan daripada wanita muslimah itu sendiri.

29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah 2

Islam meletakkan wanita dalam kedudukan yang sangat dihormati. Ini disahkan dalam beberapa ayat Al-Quran dan Hadis. Misalnya saja dalam alquran surat Luqman ayat 14, Allah swt memerintah supaya kita menghormati kedua ibu bapa, utamanya ibu yang telah mengandung hingga melahirkan dengan susah payah, kemudian menyusui dan merawat kita dengan penuh kasih sayang. Rasulullah saw ketika ditanya tentang siapa yang paling berhak untuk dihormati dan mendapatkan rawatan yang terbaik, beliau menyebut nama ‘ibu’ hingga tiga kali, baru setelah itu adalah ayah. Ia menunjukkan bagaimana Islam sebenarnya meletakkan wanita dalam kedudukan yang sangat tinggi.

Baca Juga:

Malangnya, pada masa ini kita melihat banyak wanita merendah diri dengan tingkah laku yang jauh dari ajaran Islam. Hubungan seks dan kepuasan aurat kerana ia menjadi tontonan yang munasabah untuk wanita hari ini. Nilai-nilai Islam yang memuliakan mereka tidak lagi berpegang teguh.

Beberapa perkataan bijak Islam mengenai wanita berikut mengandungi nasihat yang bijak mengenai wanita. Seperti status dan kehormatan wanita dalam islam, kecantikan wanita yang sesungguhnya, kehebatan wanita, wanita yang berharga menurut islam, nasihat untuk menutup aurat, janji Allah untuk wanita shalehah, contoh teladan wanita terbaik dalam islam, dan bagaimana cara melayan wanita dengan benar.

Kumpulan Kata Kata Islami Tentang Wanita yang kami susun ini berupa kata kata bijak dan mutiara Islami buat wanita muslimah agar semakin taat kepada Allah, konsisten dengan jilbab yang mereka kenakan sampai kepada makna-makna kehidupan lain yang semuanya sangat memberi inspirasi dan memberi motivasi luar biasa.

29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah 3

 

Baca Juga:

Sahabatku, ini dia ada 29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah, Penuh Makna dan Sangat Menyentuh Hati:

 1. Wanita dicipta sebagai pelengkap kepada lelaki, untuk melengkapkan perasaan mereka dan juga untuk menutup kekurangan mereka.
 2. Wanita sholehah selalu membuatnya telanjang kerana ia adalah mahkota wanita.
 3. Wanita mempunyai perasaan yang lebih sensitif, kemudian menjadikan kepekaan itu sebagai kelebihannmu.
 4. Tiada wanita di belakang seorang lelaki yang hebat. Dia berada di sebelahnya, dengan dia, tidak di belakangnya.
 5. Cukup cantik hanya di mata Tuhan. Ia cukup cantik sebelum Tuhan. Ingat wanita adalah perhiasan dunia.
 6. Seorang lelaki sangat mengingkan sosok seorang wanita yang sempurna dan begitu juga wanita mendambakan seorang lelaki lelaki yang sempurna, tetapi mereka tidak tahu bahawa Tuhan telah menciptakan mereka untuk saling sempurna.
 7. Jika cinta terhadap lawan jenis bertambah, maka berkahwin. Ia akan memelihara kehormatan dan kehormatan.
 8. Wanita itu menyembunyikan dirinya dengan tudungnya, maka lelaki itu suka dengan imannya, wanita itu memamerkan dirinya dengan tubuhnya maka lelaki itu akan mengasihinya dengan nafsu.
 9. Perkataan wanita yang ditunggu-tunggu bukanlah Saya Cinta atau Saya, tetapi saya menerima perkahwinannya.
 10. Terdapat banyak perkara yang perlu kita selesaikan selepas hijab. Memperbaiki moral, mencantikkan hati, menjadi muslimah yang lebih baik lagi.
 11. Jadilah seorang Muslim yang mempunyai dua kecantikan, cantik di luar hijab syar’i yang terlindung, indah dihiasi akhlak yang dipuji.
 12. Mereka yang mengatakan bahawa wanita perlu diperjuangkan adalah salah, wanita tidak boleh diperebutkan tetapi diperjuangkan.
 13. Islam menyederhanakan watak seorang wanita yang solehah berdasarkan ketaatan, bukan dari pakaian rumit, solek, ke kecantikan.
 14. Suka dia dari jauh untuk berjaga. Suka dia dalam kesederhanaan dan keikhlasan. Tetapi jika anda tidak mampu, maka cintakan dia dalam diam, hanya Tuhan yang tahu.
 15. Tiada wanita di belakang kejayaan seorang lelaki. Oleh kerana dia tidak “di belakang / di belakang,” dia sentiasa “di sebelah”, dan “dengan” dengan kejayaan seorang lelaki.
 16. Seorang ibu tidak pernah meminta anda untuk meletakkan dunia di tangannya, tetapi perkataan halus, sikap sopan santun, tingkah laku bertanggungjawab terhadap seorang anak adalah kebahagiaan bagi seorang ibu.
 17. Cinta yang baik juga mesti membuat anda lebih baik dari sebelumnya. Jika cinta anda membuat hidup anda lebih buruk, maka jangan takut untuk melepaskan diri.
 18. Diberkati kerana keindahan seorang Muslim adalah amanah yang paling indah.
 19. Agar mata anda menjadi cantik, lihat hanya pada sisi yang baik dari setiap manusia. Mata anda adalah tingkap jiwa. Lihatlah bahagian yang baik dari semua orang yang anda tahu.
 20. Wanita terbaik adalah mas kahwin yang paling ringan.
 21. Arasy, Kata dan Perempuan. Tiga perkara yang membuat lelaki kelihatan berkarisma.
 22. Dan wanita lebih lembut daripada air. Lebih sejuk daripada dia. Lebih jelas daripada tasik yang jelas.
 23. Lebih baik mengindahkan hati dan minda diri. Kemudian pasangan yang baik akan datang.
 24. Wanita mahal adalah mereka yang tidak tertakluk kepada bisikan setan untuk membuka aurat.
 25. Menjadi wanita yang mahal, semua orang mahu tetapi hanya mendapatnya.
 26. Anda yang bertudung adalah seorang wanita yang sabar. Pesanan agama untuk anda sangat diperlukan.
 27. Wanita Islam adalah akhlak dan kebijaksanaan yang baik seperti mutiara di langit ketujuh, bukan hanya orang yang dapat melihat dan menyentuhnya.
 28. Islam memuliakan wanita seperti seorang raja yang suka ratu, seorang ibu yang mengasihi anaknya dan Tuhan yang mengasihi hamba-Nya.
 29. Jilbab bukan sahaja untuk wanita yang baik dengan isu agama sahaja, hijab juga bukan hanya untuk wanita yang pandai dan bermoral sahaja, tetapi hijab menjadi perantara bagi semua wanita yang mengaku sebagai seorang Muslim. Kerana wanita pasti pasti menyerahkan cintanya setelah upacara perkawinan.

Demikian dari saya tentang 29 Kata Kata Islami Tentang Wanita Muslimah Berjilbab Yang Sholehah, Penuh Makna dan Sangat Menyentuh Hati. semoga apa yang saya sampaikan ini bermanfaat untuk sahabatku semua. Aminnn.

Penulis – Ustadzah Sa’adah